TURKUAZ

FORUMDAN DAHA İYİ YARARLANMAK İÇİN ÜYE OLUN LÜTFEN!!!

...::: TURKUAZ YÖNETİM :::...

Join the forum, it's quick and easy

TURKUAZ

FORUMDAN DAHA İYİ YARARLANMAK İÇİN ÜYE OLUN LÜTFEN!!!

...::: TURKUAZ YÖNETİM :::...

TURKUAZ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
TURKUAZ

Türkiye'nin Paylaşım Merkezi


    Güneydoğu Anadolu, G. Osetya olur mu ?

    (psiko m@k)
    (psiko m@k)
    Site Kurucusu
    Site Kurucusu

    Erkek
    Kaplan
    Mesaj Sayısı : 1034
    Yaş : 37
    Nerden : KÜTAHYA
    Ruh Hali : Güneydoğu Anadolu, G. Osetya olur mu ? Calisi10
    Kayıt tarihi : 06/07/08
    010908

    Güneydoğu Anadolu, G. Osetya olur mu ? Empty Güneydoğu Anadolu, G. Osetya olur mu ?

    Mesaj tarafından (psiko m@k)

    Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un uyarılarını uzmanlar işte böyle yorumladı.
    ‘Ulus devlet Üniter devlet Laik devlet’ Genelkurmay’ın vurgu yaptığı bu yeni açılımı uzmanlar yorumladı

    Önce GATA’daki mezuniyet töreninde, ardından yeni Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un 30 Ağustos mesajında “Ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet”e dikkat çekildi. TSK’nin yeni dönemde “ulus devleti” ve “üniter devleti” ayrı ayrı vurgulamasını emekli askerler ve siyaset bilimcileri değerlendirdi

    Anıtkabir’deki Misak-ı Milli Kulesi’nde özel deftere, “Ebedi önderimiz ve başkomutanımız Yüce ******... Ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısı üzerinde yükselen Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ilke ve devrimlerinin aydınlattığı yolda yürüyüşüne devam edecektir” diye yazan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, yeni dönemdeki söylem farkını açıkça ortaya koydu.

    Meclis’te bunu söyleyenlere cevap

    * Emekli Org. Necati Özgen: Ulus devletle, globalleşme ve AB sürecinde Mustafa Kemal’in 1930’da söylediği ‘milli, çağdaş ve bağımsız devlet korunmalıdır’ mesajı yinelendi. ‘Türk milletinin birlik ve beraberliği sağlanmalıdır’ dendi. ‘Ulusal devleti koruyamazsanız, taviz verirseniz Güneydoğu, Gürcistan’daki gibi Güney Osetya olur. Meclis’te bunu diyenler var zaten, duyarlı davranın’ mesajıydı. Üniter devletten maksat merkezi bir devlet ve üniter yapının bozulmamasıydı. Şu anki yasama, yürütme, yargı, cumhurbaşkanlığı ile anayasal kuruluşların ihtiva ettiği merkezi devlet şeklinin zedelenmemesine vurgu yaptı. Teklik esasına dayalı egemenliğin sağlanması, bayrağın, millet ve devletin tekliğinin devamlılığı hatırlatıldı. Laik devletle demokrasinin çimentosu laikliktir denildi, irticadan duyulan çekince yinelendi.

    7 ay sonra asker düşüncesini açıkladı

    * Prof. Dr. Nilüfer Narlı (Bahçeşehir Üniversitesi): Türkiye’de askerin hassasiyet gösterdiği üç unsur var. Bunlardan ilki milli egemenlik, ulus devlet. Asker, ulus devlette bir gevşeme olmaması düşüncesine sahip oldu. Ulus devletin gereğiyle milli egemenliğin AB’ye devredilmemesi konusuna vurgu yapıldı. Üniter devlet deyişiyle de askerin son 5 yıldır verdiği mesajların devamı geldi. Bu vurgunun nedeni PKK terörü ve K.Irak’ta yeni bir devlet yapısının yarattığı endişeyle bundan vazgeçilmeyeceği yinelendi. İç siyaset-te enformal siyasi etki mekanizmaları kullanılarak laiklik mesajı yinelendi. Başbuğ Paşa son yedi aydır siyasetle ilgili açıklamalardan kaçınan TSK’nın suskunluğunu bozdu. Cemaatlerdeki canlanmaya dikkat çekti. Dini siyasallaştıranlara mesaj verildi.

    Laiklikle Hükümet’e mesaj verdi

    * Armağan Kuloğlu (Beykent Ünv. Strateji Merkezi Bşk): (Ulus devlet) Ülke bütünlüğünün korunacağına yönelik verilen bir mesajdır. TC’nin birden fazla ulustan oluştuğunu ifade eden, ayrımcılık yapan hem siyasiler hem de teröristler var. Birden fazla ulusun bu topraklarda yaşadığını, Türkiye’nin iki ayrı ulustan oluştuğunu iddia edenlere, Kürt milliyetçiliğini ortaya koyanlara yönelik sunulan bir bakıştır. (Üniter devlet) Ulus devletten gelen bir konudur, birden fazla merkezin bulunmaması gerektiğini, özerk ve federasyona karşı tek meclis tek hükümet mantığının devamlılığıdır. Ulus devletin parçalanmamasına yönelik ifadedir. Birden fazla ve yerel idarelere karşı mesajdır. (Laik devlet) İrticai faaliyetlere vurgu yapmıştır. Bu ifadeyle doğrudan hükümete verilen çağdaş yaşam tarzından islami yaşam tarzına geçilmemesi yönünde bir istek vardır.

    Üniter birliğe dikkat çekti

    * Prof. Dr. Hasan Köni (Siyaset Bilimci): AB’ye, ulus devlet yetkilerinin devredilmesi durumunda kendi ekonomisini global ekonomi içinde devletin yönetemeyeceği düşüncesi de vardı bu başlıkta. Küreselleşmeyle birlikte devletin makro ekonomiyi kendi vatandaşlarının lehine yönetememesi bunun yaratacağı sıkıntı, yetki devrinin başkalarına verilmemesi konusundaki istem dile getirildi. En basit anlamda AB hukukunun, etnik konulara bakışıyla Lozan Antlaşması’nın bakışının bir olmadığı, bütünlüğe dayalı ulus devlet yapısının zedeleneceği vurgulandı. Üniter devlet vurgusuyla ‘İnsancıl müdahale ve demokratikleşme adı altında üniter devletler parçalanıyor’ denildi. Uluslararası hukukta devletlerarası orantısız güç söz konusu olunca başka devletlerin müdahale hakkı doğuyor. İçinde ayrı etnisiteler olan İtalya, İspanya, Belçika ve İngiltere de bundan rahatsızlık duyuyor. Üniter birliğe verilen öneme dikkat çekiliyor. Laik devlet vurgusunda ise cemaatlerle islami kültürün genişlemesiyle tabanın, elitlerin üzerine çıkmasına ilişkin bir değerlendirme söz konusu. Ayrıca bölgemizde aşırı çatışmaların islami kültürü yukarı çıkarması ve bunun Ortadoğu ülkelerine yayılmasına ilişkin bir kaygının altı çizildi.

    TSK’yı parti kimliğine büründürüyor

    * Prof. Dr. Mithat Sancar (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi): “Ulus devlet-üniter devlet-laik devlet, vurgusu, siyasi duruşu ve ordunun siyasete müdahalesinin kararlılığını ortaya koydu. Başbuğ’un açıklamaları ’Biz, sadece laiklik konusunda duyarlıyız’gibi bir klişenin ötesine geçiyor. Dolayısıyla bu vurgular, TSK’yı bir siyasi güç odağı olmanın ötesinde, bir siyasi parti kimliğine yaklaştırıyor. İnce ince örülmüş bir siyasi program var konuşmalarında.”

    Bu söylemler çözüm mü yoksa sorun mu?

    * Prof. Dr. Ahmet İnsel (Galatasaray Üniversitesi): Orgeneral Başbuğ’un sözleri, TSK’nin rutiel söylemlerinden. ’Ulus devlet-üniter devlet-laik devlet, sorunların kaynağını mı oluşturuyor, yoksa sorunları mı teşkil ediyor? Bunu iyice irdelemek gerekiyor. ’Bir önceki Genelkurmay Başkanı da görevi devralırken aynı ifadeleri kullanmıştı. Bu nedenle bu ifadeleri yenilik diye okumak yanlış olur. Bu vurgular, süreklilik içinde bir sorun olmadığını iddia eden durağan bir zihniyetin dünyasını yansıtıyor.

    Zamanında yapılmış bir barış çağrısı

    * Prof. Dr. Bozkurt Güvenç (Siyaset Bilimci, sosyolog): “Orgeneral Başbuğ bu önceliklerde devlet kavramını üç kez yineleyerek ulus devletin bitmediğini, Cumhuriyetin birlik ve laiklik ülküsüne sahip çıkacağını, ulusal birliğin etnik ve dini arayışlar üstünde tutulacağını hatırlatıyor. Belki yeni ve özgün değil ama farklı eğilimlere zamanında yapılmış, açık bir çağrı ve barış yanlısı bir ileti.”

    KAYNAK : HABER3
    Bu yazıyı burda paylaş : reddit

    Yorum yok.


      Forum Saati Cuma Nis. 26, 2024 6:18 pm